Anne, studie van een moeder


In haar roman Knikkerkoning schrijft Kira Wuck over haar ouders en haar eigen jeugd. Ze vroeg of ik een fotoserie wilde maken geïnspireerd op het boek. Ze gaf me alle vrijheid. En een stapel fotoalbums.

In die fotoalbums vond ik “gewone” familiekiekjes; kerst bij oma in Finland, vader Otto die gitaar speelt, geschminkte clowntjes op een kinderfeestje, vakanties in warme landen. Daartussen vielen de portretten van Kira’s moeder, Anne, extra op. Op elke foto heeft ze een spetterende outfit aan, haar rode haren hoog getoupeerd. Een indrukwekkende, uitdagende verschijning. Soms zie je toevallige voorbijgangers naar haar staren. Dat gebeurde waarschijnlijk vaak.

Heel af en toe herken ik een andere, verloren blik. De blik van iemand die zich verschuilt achter een schild van vrolijke uitbundigheid. Ze liet me niet meer los. Ik maakte een alternatief fotoalbum waarin de tegenstellingen in haar verhaal, en foto’s, zichtbaar worden. Het werd een studie naar Anne. Iemand die niet te missen viel, maar toch langzaam verdween.