Eithel


Veel mensen in Den Haag kennen Eithel. Ze zien hem bezig op de basketbalveldjes in de stad of krijgen op straat een vel papier met scores van hem. Hij is een opvallende verschijning, met veel truien over elkaar aan en een zweetband om z'n voorhoofd. Misschien denken mensen dat hij in de war is, of zomaar wat rond hangt. Maar Eithel weet precies wat hij doet. Hij is de enige man op de wereld met Bewijs van Rijbewijs.

Eithel's leven draait om een systeem. Hij speelt het spel 'ver baal' op basketbalveldjes en documenteert nauwkeurig de punten die hij scoort. Op video en in schriftjes, tot op de minuut precies. Dat is zijn bewijs. Het bewijs geeft hem recht op heel veel dollars. Hij gaat er soms bij de bank om vragen, maar ze werken nooit mee. Jammer. Maar Eithel lacht en haalt zijn schouders op. Hij gaat door met het verzamelen van bewijs.

Ik verdiepte me twee jaar in het leven en werk van Eithel Coromoto Gregorio. Ik leerde meer over zijn kleurrijke bewijs, zijn taalvondsten en grafische hoogstandjes, en kreeg een klein beetje inzicht in het verband tussen dollars, verjaardagen en het verkeer. Maar ik kreeg vooral een diepe bewondering voor zijn eindeloze creativiteit en optimisme.


EXPOSITIES:

‘ELKE DAG VERJAARDAG’,
NUTSHUIS, DEN HAAG, 2017


‘DE ENIGE MAN OP DE WERELD MET BEWIJS VAN RIJBEWIJS’, FOTOFESTIVAL SCHIEDAM, 2017









HET SYSTEEM VAN EITHEL

Eithels leven draait om een uniek, gedetailleerd systeem. Het houdt hem elke dag bezig, de hele dag. Het draait, in essentie, om ver-baal scores en de documentatie ervan. Die documentatie is voor Eithel bewijs. De punten die hij met ver-baal scoort staan in zijn systeem namelijk voor dollars die de bank aan hem zou moeten uitkeren. De bank blijft ontkennen. Een ander zou misschien gefrustreerd raken, maar Eithel lacht en haalt zijn schouders op. Hij gaat door met het verzamelen van bewijs.

Eithel vindt het het allerbelangrijkste dat hij zijn bewijs houdt. Dat is zelfs belangrijker dan wat de bank er mee doet. Toch blijft hij regelmatig de bank bezoeken om zijn bewijs af te geven. Je weet maar nooit.

ASSOCIATIES

Eithel trekt op heel eigenzinnige en creatieve manier verbanden tussen allerlei zaken. Sport, verkeer, seks en beschrijvingen van zijn geboortestad Willemsstad lopen in zijn systeem caleidoscopisch door elkaar. Het bewijs dat Eithel heeft heet 'bewijs van rijbewijs'. Een basketbalveld is een 'verkeertafel', de basketring is een 'stuur'. Vaak lijken zijn associaties geïnspireerd op vormentaal. De lijnen op de straat van een kruispunt lijken wel wat op de belijning van een basketbalveld. De lichten van het stoplicht zijn eigenlijk drie basketballen boven elkaar. En de ruitvormpjes van het basketbalnet doen Eithel aan een vrouwelijk geslachtsdeel denken; "de bal gaat in de k-u-t". Vandaar.

VER-BAAL

Eithel speelt een of twee keer per week een uur lang ver-baal op basketbalveldjes in Den Haag.  Hij gooit van een flinke afstand, minstens een half veld, ballen naar de basket. Er zijn vaste afstanden en posities met elk hun eigen naam: Links Binnen of Rechts binnen midden. Als Eithel raak gooit noteert hij de minuut, plek en de punten (2 voor elke treffer). Hij filmt de hele wedstrijd zodat hij thuis een compilatie van de scores kan maken, en de exacte gegevens kan noteren in verschillende schriften. Tijdens het ver-baallen zit Eithel in een flow, een trance bijna, waarin hij eindeloos dezelfde handelingen en zinnen herhaalt. Soms noemt hij zichzelf Dylan, “de magere”.

LEVENSSTIJL

Eithel is in opmerkelijk goede conditie voor zijn leeftijd, hoewel hij soms iets te mager is. Hij leeft bewust op een karig dieet, want als hij mager is kan hij zijn armen beter zwaaien. Naast ver-baal spelen doet Eithel veel gymnastiek-oefeningen om sterk en lenig te blijven; zoals met voet de deurpost aanraken, of met zijn neus zijn knie. Eithel rookt elke dag sigaar omdat hij daardoor meer lucht krijgt. En hij staat graag bij stoplichten omdat die gezond zijn. ‘Ik mag niet oud worden’, zegt Eithel. "Want dan verlies je je bewijs”.


DOCUMENTEREN

Het systeem van Eithel heeft een bonte verzameling uiterst nauwkeurige documentatie voortgebracht. In 2000 is hij begonnen met het maken van een wekelijks zwart-wit A4 met de uitslag van zijn laatste wedstrijd. Iedere 2 of 3 maanden maakt hij dan een gekleurd eindoverzicht op groter A3-formaat. Het eindoverzicht laat Eithel ook op t-shirts printen zodat hij zijn bewijs ook kan dragen. De DVD’s met video-compilaties maakt hij vanaf 2007. Eithel filmt vaak zijn eigen video's vanaf de televisie en voorziet ze dan nogmaals van commentaar. Soms gaat Eithel zó op in een video dat hij tegen zichzelf de televisie roept: 'Ja, dit heb ik gezien! Ik heb het gezien, dóórspelen!'

ELKE DAG VERJAARDAG

Eithel viert elke dag wel een 'verjaardag'. Dagen waarop in een eerder jaar ook gescoord is, zijn verjaardagen. Soms zijn er wel drie verjaardagen op een dag, dan is het een 'triple verjaardag'. Eithel heeft een dik schrift waarin hij alle verjaardagen heeft verzameld. Hij kijkt elke dag in het schrift om te weten welke dvd hij moet pakken om de verjaardagen van die dag te kunnen terugzien. Elke dag doet hij dat, zittend in wat ik zijn 'hoofdkwartier' noem. Het is een zithoekje bij het raam waar Eithel vier televisie schermen (twee grote en twee kleine) heeft opgesteld. Eithel speelt er zijn verjaardagen op af, het nieuws, en zijn nieuwste videos. Meestal alles tegelijk, het geluid lekker hard. Het is een kakofonie van geluid en beeld. Als ik langskom schuift hij er een extra stoeltje bij en gaan we samen verjaardagen kijken. "Nu moet je zeggen: 'feliciteer!'", zegt hij dan aan het einde.


VIJF DAGEN VOOR

Omdat Eithel niet aan schrikkeldagen doet (en de rest van de wereld wel) loopt hij inmiddels vijf dagen voor op de rest van de wereld. Het bijhouden van welke dag het in feite is doet hij in een gigantisch boekwerk dat hij zelf met miniscule getallen en berekeningen heeft gevuld. Eithel weet hierdoor altijd precies hoeveel dagen hij oud is. Dat getal correspondeert ook met hoeveel dollars hij heeft; dagen en dollars zijn gelijk, zegt Eithel.



























EXPOSITIE ‘ELKE DAG VERJAARDAG’,
NUTSHUIS, DEN HAAG, 2017







EXPOSITIE ‘DE ENIGE MAN OP DE WERELD MET BEWIJS VAN RIJBEWIJS’,
2017 FOTOFESTIVAL SCHIEDAM, 2017