DE MONTAGES VAN CESAR
Palmtree Conga


Dit werk is gemaakt tijdens een residency in 3M ART FOUNDATION, te Santa Marta, Colombia

Tijdens mijn verblijf in Santa Marta zocht ik naar een verhaal in een stad waar ik niemand kende, en de taal niet sprak. Ik ontmoette er Cesar, die als fotograaf op het strand van Santa Marta werkt. Hij maakt er foto’s van toeristen, die hij gebruikt in absurde foto-montages. Zo koop je voor een paar peso een print waarbij je, verkleind tot miniatuurtoerist, op iemands handpalm staat. Zo'n grappige foto is een populaire souvenir in Colombia.

Ik spreek geen woord Spaans, en Cesar  geen Engels. Maar we delen onze interesse in beeld, en de manier waarop deze beelden iets typische Colombiaans uitdrukken zonder woorden; plezier en optimisme. Geïnspireerd door Cesar maakte ik mijn eigen montages. Niet van toeristen, maar van de mensen die wonen en werken in Santa Marta. Winkeliers, schoonmakers, verkopers en buurvrouwen. Cesar hielp me om uit te leggen wat ik wilde, en bedacht grappige poses (zijn favoriete onderdeel van dit werk).

De montages heb ik opgehangen op straat, waar iedereen die meewerkte ze kon bekijken. Van de mensen die ik in straat #13 in polonaise houding fotografeerde, maakte ik een levensgrote polonaise (de prints werden op houten platen geplakt) en ik bracht allle mensen die ik heb gefotografeerd samen in een mobile, waar ze ronddraaien in een vrolijke  dans.

EXPOSITIES:

LA PINATERIA’  &  ‘SUDOR DESCONOCIDO’
3M ART FOUNDATION, SANTA MARTA COLOMBIA, 2017


CESAR & ELSKE, ZELFPORTRET