Posterserie
Expositie  Schilderswijk bibliotheek Atelier Domus ‘21


Atelier Domus is een project voor deelnemers van het Leger des Heils. Het is in 2018 ontstaan vanuit mijn afstudeerwerk Bewoners van Domus. Ik stelde voor om verder te gaan met die werkmethode, dat werd de eerste Atelier Domus in 2018.  Daarna was er Atelier Wenckebach in 2019, in een andere woonvoorziening met een vergelijkbare doelgroep. En nu, met steun van het FNO Fonds, heb ik Atelier Domus weer een half jaar mogen runnen.

Domus is een woonvoorziening voor dak- en thuisloze mensen aan het Oranjeplein in Den Haag. De bewoners hebben vaak een veelbewogen leven achter de rug, kampen met psychiatrische problemen en dit is vaak de laatste plek waar ze terecht kunnen.
In Atelier Domus probeer ik hen zichtbaarderder te maken, voor de buitenwereld èn zichzelf. Ze kunnen in Atelier Domus hun verhaal kwijt, hun creativiteit en talent de ruimte geven en hun dromen en gedachten zichtbaar maken.

Sommige bewoners zijn uit zichzelf al productief. Ze schrijven, maken schilderijen of objecten. Ik stimuleer ze daarin en probeer hun werk naar een hoger plan te tillen. Anderen hebben helemaal geen zin om iets te maken, maar willen wel een keer op de foto. Ondertussen kunnen ze hun verhaal doen. Dat kan uiteindelijk ook weer een interessant portret in beeld en tekst opleveren. 

Al die verschillende karakters van de deelnemers maken dit werk zo interessant. Voor iedereen kies ik een andere benadering en toon, maar aandacht en bewondering staan bij iedereen voorop. Ik wil de bewoners laten voelen dat ze er mogen zijn.

EXPOSITIES:

‘ATELIER DOMUS’, BIKES, OUTFITS & BEANS, DEN HAAG, 2021


’ATELIER DOMUS’ POSTER EXPO,  SCHILDERSWIJK BIBLIOTHEEK, DEN HAAG, 2021

MOGELIJK GEMAAKT DOOR: 
FNO KLEIN GELUK &
LEGER DES HEILS


Van deze editie van Atelier Domus werden twee videos gemaakt; De EO maakte een item voor het programma Soep, Sores en Soelaas, over deelnemer Serge en de opening van de  expositie. Het Leger des Heils maakte voor hun eigen talkshow ook een video over het project. 


Dichtbundel Witregels op wandtegels
door Robert Frans Appelboom
De verwarming van de aarde
De verarming van de waarde
Hijgen hoeven op de strengst
                   Verboden proeven op de som
                    De paardenvijgen, eigendomHet getrappel stalt geen sterren van de droom
De paarden scharen veestallen aan vijgen
De maneschijn zal zwijgen
Het brein versmalde eigendom
de maneschijn doofstom

Dagboek De waarheid van een Spoorwijker
door Harry Blom
En nu iets anders. Ik vraag me af: waaom is het leven zo zwaar? Ik kan het weten omdat ik heel veel heb meegemaakt en het houdt gewoon niet op. En dan denken ze dat het leven rozengeur en maneschijn is. Gelul. Geloof mijn, ik kan het weten omdat ik voor mijn leeftijd heel veel heb meegemaakt. Ik ben nu 55 jaar, maar het lijkt wel of ik 75 ben. En dat is niet wat ik van het leven had verwacht. Maar het schijnt zo te wezen. Ik weet niet of ik alles goed schrijf, maar ik weet zeker dat niet alles klopt. Ik wil graag doorgaan maar mijn hoofd zegt stop. Anders gaat het helemaal fout, en dat kan ik niet ontkennen want de zweetdruppels lopen van mijn hoofd af
Magazine De ultieme hallucinatie
teksten door Ed de Boer,  collages door Elske Verdoorn


Exposities

Bikes, Outfits & Beans, hoofdkantoor Leger des Heils, Den Haag
& Schilderswijk Bibliotheek